Bornean Orangutan Faktları və İş Vərəqləri

Qırmızı-narıncı saçları ilə fərqlənir Bornean orangutan (Pongo pygmaeus) yerli Borneo adasındadır və içərisində olan böyük meymunların yeganə cinsinə aiddir. Asiya . Meşələrin qırılması və brakonyerlik səbəbindən Bornean orangutanı IUCN-ə görə kritik bir təhlükə altındadır.

Bornean orangutan haqqında daha çox məlumat və ya alternativ olaraq, sinif və ya ev şəraitində istifadə etmək üçün 22 səhifəlik Bornean Orangutan iş səhifəmizi yükləyə bilərsiniz.



Əsas faktlar və məlumat

VERGİ

  • Bornean və Sumatran orangutan növləri, təxminən 400.000 il əvvəl ayrıldı və o vaxtdan bəri aşağı səviyyədə gen axını davam etdi. Bu iki növün 1996-cı ilə qədər alt növ olduğuna inanılırdı; Onların ardıcıllığından sonra növlərə yenidən qruplaşdılar GUUT .
  • Bornea orangutanının üç alt növü var, yəni Sarawak'ın North West Bornean orangutan (P. p. Pygmaeus) ( Malayziya ) Şimali Qərbi Kalimantan (İndoneziya), Cənubi Qərbi Kalimantan və Orta Kalimantan (İndoneziya) Orta Bornea orangutan (P. p. wurmbii) və Şərqi Kalimantan (İndoneziya) və Sabah (Şimal-şərq Bornean orangutan (P. s. morio)) Malayziya).
  • Hominidae, Bornean orangutans ailəsi altında təsnif edilən Homo sapiensə ən yaxın yaşayan qohumlar arasındadır.
  • Bunlar orangutan növlər əvvəlcə yerli Malayziya sakinləri tərəfindən aşkar edilmişdir. Bu orangutanlardan bəhs edən bir sıra Malayziya folkloru var; Bununla birlikdə, 1799-cu ildə zooloq Carl Linnaeus tərəfindən adlandırıldı və təsvir edildi. Əvvəlki adı “satira meymunu” mənasını verən Simia satyrus idi, lakin tədqiqatçılar bütün orangutanların eyni cinsdən olmadığını öyrəndikdə dəyişdirildi.
  • Mövcud növ adı olan Pygmaeus, Yunan dilində cırtdan mənasını verən pygmy sözündəndir. Cins adı Pongo, böyük bir primatı təsvir etmək üçün istifadə olunan Bantu mpongo sözündəndir.


FİZİKİ TƏSVİRİ

  • Qorildən sonra ikinci ən böyük meymun olan Bornean orangutanı, günümüzdə ən böyük həqiqətən bitki mənşəli canlı növü olduğu bilinir. Bədən çəkisi, daha yüksək olan Homo sapiens ilə geniş şəkildə üst-üstə düşür, baxmayaraq ki, ikincisi ölçüləri baxımından daha çox nizamsızdır.
  • Eyni zamanda ölçüsü oxşar, lakin orta hesabla çəkisi bir qədər yüngül olan Sumatran orangutanına bənzəyir.
  • Vəhşi təbiətdə tapılan erkək Bornea orangutanları 50 ilə 100 kq və 1,2 - 1,7 m uzunluğa, dişilər isə 30 - 50 kq və 1 - 1,2 m uzunluğa çatır. Əsirlikdə olan oranqutanların artıq çəki ehtimalı daha yüksəkdir və 165 kq-dan çox böyüyə bilərlər. Qeyd olunan ən ağır qəfəsli orangutan, 1959-cu ildə 13 yaşında olarkən 204 kq ağırlığında olan obez bir kişi növü Andy idi.


  • Bornean orangutanının uzunluğu 1,5 m-ə çatan çox incə qolları olan bənzərsiz bir boyu var. Boz dəri, kobud, tüylü, qırmızı rəngli saçlar və prehezivdir, əlləri və ayaqları tutulur. Palto digər məməlilərdən fərqli olaraq üzünə çatmır, baxmayaraq ki, bu növ saqqal və bığ daxil olmaqla üzündə bir az tük böyüyür. Flanş adlanan nəhəng, yağlı yanaq yastıqları və böyüdülmüş boğaz kisəsi var.
  • Bu orangutan növü cinsi baxımdan olduqca dimorfdur və iki cinsi fərqləndirən bir sıra xüsusiyyətlərə malikdir. Erkəklərin əzələ və yağdan ibarət olan daha böyük flanşları, qadınların flanşları isə daha çox əzələdən ibarətdir. Kişilərdə bir az daha böyük köpəklər və premolarlar, daha açıq bir saqqal və əzələ və nisbətən qabarıq bir boğaz kisəsi var.
  • Cinsi cəhətdən yetkin olan kişilər üçün iki bədən növü var: daha böyük olanlar daha çox dominantdır, lakin kiçik kişilər hələ də müvəffəq olurlar.


HABİTAT VƏ YAYILMA

  • Bornean orangutanı, Bornean ovalığının tropik və subtropik nəmli enliyarpaqlı meşəsində, eləcə də dəniz səviyyəsindən 1500 m-ə qədər digər dağlıq bölgələrdə yaşayır. Birincil və ikincil meşə örtüyündə də görülə bilər və meyvə verən ağacları axtarmaq üçün böyük məsafələrə gedir.
  • Bu növ eyni zamanda Malayziyanın iki Sabah və Sarawak əyalətində və İndoneziyanın beş əyalətindən Kalimantan-da yaşayır.
  • Meşələrin qırılması Bornea orangutanının əhalisinin ada arasında çox yayılmasına səbəb oldu; adanın cənub-şərq hissəsində, hətta Rajang çayı ilə Padas çayı arasındakı meşədə belə nadir hala gəldi.
  • Orangutan skeletinin ilk komplekti Hoa Binh əyalətində tapıldı Vyetnam . Bu qalıq Orangutan növlərinin bir zamanlar qitənin cənub-şərqi Asiyanın sakinləri olduqlarını təsdiqləyir, halbuki bu məməlilər yalnız Malayziya və İndoneziyada görülür.

DAVRANIŞ VƏ EKOLOJİ

  • Bornean orangutanlar Sumatran əmiuşağına nisbətən daha təkdirlər. Eyni ərazidə olan iki və ya üç orangutan qısa müddətə qarşılıqlı təsir göstərə bilər.


  • Ərazisi olmasa da, yetkin kişilər böyük ölçüdə təkdirlər və digər kişilərlə əlaqə qurduqda təhdidedici davranışlar göstərirlər və yalnız qadınlarla ünsiyyət qurmaq üçün ünsiyyət qururlar.
  • Bornea orangutanları vəhşi təbiətdə orta hesabla 35 ilə 45 il, əsirlikdə isə 60 il yaşayırlar.
  • Ağaclarda yaşamağı üstün tutmasına baxmayaraq, Bornea orangutanı Sumatranlı qohumlarından daha çox piyada gəzir, bu da Borneoda iri quru yırtıcılarının olmamasından qaynaqlana bilər. Sumatrada bu orangutan növləri ümumiyyətlə Sumatran pələngi tərəfindən ovlanır.
  • Bornean orangutanlar gecə və ya gündüz istifadəsi üçün yuvalar da qururlar. Gənc orangutanlar analarının yuva qurma bacarıqlarını müşahidə edirlər və bu körpələr tezliklə öyrəndiklərini tətbiq edirlər.


  • Yuvalar içəriyə girən yarpaq və budaqlardan hazırlanmış təməl və döşək kimi xidmət edir. Yuvalarının əlavə xüsusiyyətlərinə kölgə, suya davamlı dam, “yastıq” və “yorğan” daxildir ki, bunların hamısı budaq, budaq və yarpaqdan ibarətdir.

Pəhriz

  • Yeməkləri yabanı əncir, durian, yarpaq, toxum, quş yumurtası, çiçəklər, bal, böcəklər, qabıqlar və hətta bitki və üzüm bağlarının daxili tumurcuqları da daxil olmaqla 400-dən çox növ qidadan ibarətdir. Həm meyvələrdən, həm də ağac çuxurlarından su içirlər.
  • Bornea orangutanlarının balıq tutmaq üçün (uğursuz) cəhd etmək üçün nizə istifadə etdikləri görülmüşdür. Nəcisləri silmək üçün yarpaqlar, tikanlı dikian meyvələrini daşımaq üçün yarpaq yastığı, öldürən arılar üçün yarpaqlı bir budaq, yağışda gəzərkən “çətir” kimi bir araya gətirilən yarpaqlı budaqlar kimi materiallardan da istifadə edildilər. fəsil, bellərini cızmaq üçün bir çubuq və raket kimi bir budaq və ya ağac gövdəsi.
  • Digər bölgələrdə Bornean orangutanları nadir hallarda ilk növbədə vegeterian pəhrizlərində istehlak etdikləri turşuları zərərsizləşdirə biləcək minerallar əldə etmək üçün torpaq yeyirlər. Bəzi hallarda, yavaş lorislər kimi digər kiçik primatları da ovlayacaqlar.

ÇIXARMA

  • Yetkinlər ümumiyyətlə bir-biri ilə yalnız cütləşmək üçün qarşılıqlı əlaqə qururlar. Subadult flanşsız kişilər istənilən qadınla cütləşməyə çalışacaq və% 50 müvəffəqiyyət nisbətinə sahib olacaqlar. Dominant flanşlı kişilər qəbuledici qadınlarla cütləşmək istəyəcəklər. Yetkin kişilər bəzən süddən ayrılmış körpələri olan qadınları cütləşmə ortağı seçirlər, çünki bu qadınlar çox məhsuldardır.
  • Dişi cinsi yetkinliyə çatır və altı ilə 11 yaş arasında ilk yumurtlama dövrü keçir, baxmayaraq ki, daha çox bədən yağına sahib olanlar bu dövrü daha erkən yaşda yaşaya bilərlər.
  • Dişi qadınlar təxminən 14 ilə 15 yaşında doğurlar. Yenidoğulmuşlar hər 3-4 saatdan bir tibb bacısı olur və dörd aydan sonra analarının dodaqlarından yumşaq yemək götürməyə başlayırlar.
  • Bornean orangutanlarının doğum nisbəti, əsasən yaşayış mühitinin itirilməsindən qaynaqlanan kifayət qədər qida çatışmazlığı səbəbindən azalır.

Konservasiya vəziyyəti

  • Bornea orangutanları, Sumatranlı həmkarlarından daha çox yaygındır və təxminən 54.500 fərdi vəhşi təbiətdə tapıldı.
  • Bu heyvanlar, yaşayış mühitinin məhv edilməsi və kol əti ticarəti kimi üzləşdikləri təhdidlər üzündən getdikcə daha çox təhlükə altına girirlər; gənc orangutanlar tutulur və ev heyvanları kimi satılır.
  • IUCN Məməlilərin Qırmızı Siyahısına görə, onlar artıq kritik bir təhlükə altında olan heyvanlar kateqoriyasına aid edilir, çünki saylarının ümumi təxminləri son 10.000 ildə olanların 14% -dən azdır.

Bornean Orangutan İş Vərəqləri

Bornean Orangutan haqqında bilmək üçün lazım olan hər şeyi 22 dərin səhifədən ibarət olan fantastik bir paketdir. Bunlar Borneo adasında doğma olan və Asiyada tapılan böyük meymunların yeganə növünə aid olan Bornea orangutanı (Pongo pygmaeus) haqqında şagirdlərə məlumat vermək üçün mükəmməl olan Bornean Orangutan iş vərəqləri. Meşələrin qırılması və brakonyerlik səbəbindən Bornean orangutanı IUCN-ə görə kritik bir təhlükə altındadır.



Daxil edilmiş iş səhifələrinin tam siyahısı

  • Bornean Orangutan Faktları
  • Rainforest bağbanları
  • Anatomiyasını təsvir etmək
  • Bilməli olduğunuz şeylər
  • Özünüzü sınayın
  • Həyat hekayəm
  • Üç növ
  • Orangutan əmiuşağı
  • Mənə daha çox danış
  • Bornean Orangutan Recap
  • Meşələrin kəsilməsinə Xeyr

Bu səhifəni əlaqələndirin / istinad edin

Bu səhifədəki məzmunun hər hansı birinə öz veb saytınızda müraciət edirsinizsə, xahiş edirəm bu səhifəni orijinal mənbə kimi göstərmək üçün aşağıdakı kodu istifadə edin.

Bornean Orangutan Faktları və İş Vərəqləri: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 5 oktyabr 2020

Bağlantı aşağıdakı kimi görünür Bornean Orangutan Faktları və İş Vərəqləri: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 5 oktyabr 2020

Hər hansı bir tədris planı ilə istifadə edin

Bu iş vərəqləri hər hansı bir beynəlxalq tədris proqramı ilə istifadə üçün xüsusi olaraq hazırlanmışdır. Bu iş səhifələrini olduğu kimi istifadə edə və ya öz tələbə qabiliyyət səviyyələrinizə və tədris planı standartlarınıza daha uyğun etmək üçün Google Slaydları istifadə edərək düzəldə bilərsiniz.