Baboon Faktlar və İş Vərəqləri

Babunlar Elmi olaraq Papio olaraq bilinən, dünyanın ən tanınan və ən böyük meymunlarıdır. Afrika və Ərəbistanda savannalar, meşəlik ərazilər və bir neçə müxtəlif yaşayış yeri arasında beş növ babun var. Babunlar ən azı iki milyon il mövcud olduğunu söyləyən primatlardır.

Babunlar haqqında daha çox məlumat və ya alternativ olaraq sinif və ya ev şəraitində istifadə etmək üçün 25 səhifəlik Baboon iş səhifəmizi yükləyə bilərsiniz.



Əsas faktlar və məlumat

Fiziki xüsusiyyətləri

  • Babun növündən asılı olaraq uzunluğu və çəkisi müxtəlifdir.
  • Ən kiçik babun, Gine növləri, 31 kilo ağırlığında və 20 düym uzunluğundadır.
  • Ən böyük babun, Chacma növü, 88 kilo ağırlığında və uzunluğu 47 düymdür.
  • Onların quyruqları uzunluqlarına 16 ilə 23 düym əlavə edir.
  • İtin burnuna bənzər uzun və tüylü burunları var.


  • Üzlərinin hər iki tərəfində saç dəstəsi görünür.
  • Kəskin köpek dişləri olan güclü çənələri var.
  • Aralarında az yer olan gözləri var.


  • Nisbətən qalın xəzləri var, ancaq rahat oturmalarını təmin edən budlarında tükləri yoxdur.
  • Dişi belinin rəngi qırmızıya dönə bilər.
  • Kişi babunların boynunda kükürd adlanan daha uzun manes var.


  • Babunların əvvəlcədən qurulmuş quyruqları yoxdur, yəni quyruqları əl kimi tutmaq və ya tutmaq üçün uyğunlaşmamışdır.
  • Dörd əzanın hamısında yeriyirlər.

Əhali

  • Babunlar primatlardır və Papio kateqoriyasına daxildirlər.
  • Köhnə Dünya meymunlarının 23 cinsindən biridir. Köhnə Dünya meymunları Afrika və Asiyada rast gəlinənlərdir. Bu, Amerikada rast gəlinən Yeni Dünya meymunlarına qarşı çıxır.
  • Primat sırasına aid olan ən böyük hominid olmayan üzvlərdir.


  • Babunların mövcud və sağ qalan 5 babun növü var.
  • Anubis babunları və ya zeytun babunları, Afrikanın 25 ölkəsinə səpələnmiş bütün babun növlərinin ən geniş yayılmışdır.
  • Sarı babun Afrikanın şərqindəki yüngül meşələrdə və savannalarda tapıla bilər, lakin daha sonra yaşayış yerlərini itirdiyinə görə insan məskənlərinə yaxınlaşmışdır.
  • Chacma və ya Cape babun, sosial davranışları ilə diqqət çəkən ən böyük meymun növlərindən biridir və nəticədə insanlar və Cape babunları arasında əlaqə artmışdır.


  • Hamadryas babunları, Ərəbistan yarımadasının cənub-qərb ucunda və Afrikanın şimal-şərqində yaşayan ən şimal növləridir.
  • Hamadryas babunları yerləşdikləri üçün yırtıcıların olmaması səbəbindən çox sayda inkişaf etməyə davam edirlər.
  • Gine babunları Afrikanın qərbindəki kiçik bölgələrdə yaşayır və yaşayış yerlərini itirdiyinə görə Yaxın Təhdidlər kateqoriyasına aid edilir.

Yaşayış yeri

  • Babunlar daha çox yerdə yaşayırlar.
  • Müxtəlif yaşayış yerlərində olurlar.
  • Babunların mühitlərinə uyğunlaşmaları asandır.
  • Savannalar və çalılar kimi yarı quraq yaşayış yerlərini seçirlər.
  • Bir neçəsinə tropik meşələrdə və bol su mənbəyi olan dağlarda və ya təpələrdə rast gəlmək olar.
  • Yatarkən təhlükəsizlik üçün hündür ağaclara və ya şaquli üzlərə ehtiyacları var.

Davranış

  • Babunların bir qrupuna qoşun deyilir.
  • Qoşunlar ümumiyyətlə kişilər üçün yaş və ölçüyə və qadınlar üçün doğum sırasına görə sıralanan bir iyerarxiyanı izləyir.
  • Bir dəstənin ölçüsü beş ilə 300 üzv arasında ola bilər və babunların növlərinə, ilin vaxtına və digər vəziyyətlərə görə dəyişə bilər.
  • Bir dəstə üzvləri bir-birlərinə qayğı göstərməkdə məsuliyyət daşıyırlar.
  • Babunlar bir-birlərini təmizləməyə həsr olunurlar və böcəkləri və ölü dəriləri qoşun üzvlərindən təmizləmək üçün saatlarla vaxt sərf edə bilərlər.
  • Gecə bir dəstə daha kiçik qruplarda yatır.
  • Böyük və dominant bir kişi babun ümumiyyətlə qrupun başındadır.
  • Dominant kişi daxili qaydanı qorumaq və qoşunu yırtıcılardan qorumaqdan məsuldur.
  • Kişi babunlar ümumiyyətlə qadın babunlara qarşı qısqanc və qoruyucu olurlar. Qoşun ərazisindən kənarda gəzəndə dişilərini tutub dişləyirlər.
  • Gənc babunlar bir-biri ilə güləş, bir-birini qovmaq və ağaclardan sallanmaq kimi oyunlar oynayırlar.
  • Kişi babunlar analarının dəstəsindən ayrılır, qadınlar isə çox vaxt qalacaqlar.
  • Kişi babunlar bir dəstədən ayrılıb ömürləri boyu saysız-hesabsız dəfə qoşula bilər.

Pəhriz

  • Babunlar hər şeyə bənzəyir.
  • Yeməli bir şey yeyə bilərlər.
  • Ot və məhsullar pəhrizin böyük bir hissəsini təşkil edir.
  • Digərləri arasında meyvələr, toxumlar, qabıqlar, çiçəklər, köklər, qabıqlar yeyə bilərlər.
  • Evlərinin yaxınlığında bitkilər yeyildikləri üçün zərərvericilər sayılırlar.
  • Həşərat yeyirlər.
  • Quşlar, balıqlar, antiloplar, dovşan, gəmiricilər və digər meymunlar kimi ət yeməyi daha az sevirlər, amma ehtiyac olduqda yeyəcəklər.

Həyat dövrü

  • Babun cütləşməsi çox dərəcədə qoşunun sosial quruluşuna və üzvlərin sıralamasına əsaslanır.
  • Dişi babunun qırmızı şişmiş kalçaları, kişi babuna cütləşməyə hazır olduğuna dair bir siqnal verir.
  • Şişmiş bir qalça 6,5 ​​düym qədər böyüyə bilər.
  • Dişi babun altı aydan sonra yalnız bir övlad doğur.
  • Babun nəslinə körpə deyilir.
  • Bir körpə gün boyu ananın sinəsinə yapışır və 3-4 ayadək anasının südünü içir.
  • Bir babunun yetişməsi ümumiyyətlə 6 ilə 8 yaşındadır.
  • Dişi babunlar çox qocalanda da doğula bilər.
  • Bir babunun ömrü 30 yaşındadır.

Digər faktlar

  • Üst yırtıcıları bəbirdir, lakin bəbirlər də böyük və aqressiv bir kişi babunla mübarizə edə bilmədilər.
  • İnsanlar və onların köpəkləri də babun yırtıcıları ola bilər.
  • Babunlar 30-dan çox fərqli səsləndirmədən istifadə edərək ünsiyyət qura bilirlər.

Baboon İş Sayfaları

Bu, 25 dərin səhifədə Baboons haqqında bilməli olduğunuz hər şeyi ehtiva edən fantastik bir paketdir. Bunlar şagirdlərə, dünyanın ən tanınan və ən böyük meymunları olan, elmi olaraq Papio adı ilə tanınan Babunlar haqqında məlumat vermək üçün mükəmməl olan Baboon iş vərəqləri. Afrika və Ərəbistanda savannalar, meşəlik ərazilər və bir neçə müxtəlif yaşayış yeri arasında beş növ babun var. Babunlar ən azı iki milyon il mövcud olduğunu söyləyən primatlardır.



Daxil edilmiş iş səhifələrinin tam siyahısı

  • Baboon Faktlar
  • Bobby Baboon
  • Babun cəsədi
  • Hə ya yox
  • Habitat eskizi
  • Həyat dövrü
  • Növləri uyğunlaşdırın
  • Test lüğəti
  • Vəhşi dən Menyu
  • Biliklərin qiymətləndirilməsi
  • Fable Time

Bu səhifəni əlaqələndirin / istinad edin

Bu səhifədəki məzmunun hər hansı birinə öz veb saytınızda müraciət edirsinizsə, xahiş edirəm bu səhifəni orijinal mənbə kimi göstərmək üçün aşağıdakı kodu istifadə edin.

Baboon Faktlar və İş Vərəqləri: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 7 Mart 2019

Bağlantı aşağıdakı kimi görünür Baboon Faktlar və İş Vərəqləri: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 7 Mart 2019

Hər hansı bir tədris planı ilə istifadə edin

Bu iş vərəqləri hər hansı bir beynəlxalq tədris proqramı ilə istifadə üçün xüsusi olaraq hazırlanmışdır. Bu iş səhifələrini olduğu kimi istifadə edə və ya öz tələbə qabiliyyət səviyyələrinizə və tədris planı standartlarınıza daha uyğun etmək üçün Google Slaydları istifadə edərək düzəldə bilərsiniz.